Allergia ja astma

Allergia on ihmisen immuunijärjestelmän häiriö, jossa keho käynnistää puolustusreaktion täysin vaarattomia asioita kohtaan. Tyypillisiä allergian aiheuttajia ovat siitepöly, eläinpöly ja ruoka-aineet.

Allergia

Allergia voi aiheuttaa oireita hengitysteissä (mm. aivastelu, nenän kutina ja vuotaminen), silmissä (mm. kutina, vuotaminen ja punoitus), ruuansulatuskanavassa (mm. vatsakivut) ja iholla (mm. kuivuus, kutina ja ihottuma).

Allergiaa kannattaa hoitaa, sillä esimerkiksi hoitamaton allerginen nuha aiheuttaa väsymystä ja altistaa astman puhkeamiselle. Hoitamattomat ihottumat kutisevat ja iho voi raapimisen seurauksena tulehtua.

 

Astma

Astma on keuhkoputkien tulehdussairaus, joka hankaloittaa hengittämistä. Astman oireita ovat muun muassa vinkuva tai pihisevä hengitys, jatkuva yskä, sekä raskas hengitys erityisesti liikunnan tai kylmän ilman yhteydessä. Hoitamaton astmaatikko tuntee hapen loppuvan, sillä hänen keuhkonsa eivät toimi riittävästi.

Allergia- ja astmaoireiden ilmetessä on hyvä hakeutua lääkäriin, jotta voidaan selvittää oireiden syy sekä määrätä tarvittava hoito.